Устаткування
для сільського господарства

Гранулятор чи екструдер. Що краще?

Фермери, які вперше стикаються з проблемою отримання ефективного, корисного та поживного корму для своїх тварин і птахів і, до того ж, корма, який буде зручний для транспортування та зберігання, який при тривалому зберіганні не втрачав би своїх властивостей, так чи інакше приходять до питання, що краще використовувати для отримання такого корму - екструдер або гранулятор кормів? Обидва ці пристрої є відмінними виробниками кормів і кожен з них має свої переваги і недоліки. Тому при виборі того чи іншого пристрою необхідно орієнтуватися в тому, що ви хочете отримати? Якщо говорити про популярність, то серед фермерів користуються популярністю обидва види кормів, що виробляються цими пристроями. Звичайно ж, за хорошого фінансового становища, було б непогано мати і гранулятор, і екструдер. Але давайте спробуємо все ж таки розібратися, який корм виробляє це чудове сільськогосподарське обладнання і в якому випадку фермеру краще матиме гранулятор, а в якому разі - екструдер кормовий.   Процес отримання корму за допомогою екструдера називається екструзією. Це короткочасний технологічний процес, який відбувається у присутності вологи та при великих температурних впливах. В екструдер подається звичайна суміш зернових культур, яка за допомогою механічного впливу та при вище зазначених умовах, перетворюється на високоефективний, поживний, пористий та ароматний комбінований корм. Цьому корму притаманні хлібний аромат та деяка сластинка, тобто. присмак у комбікорму виходить солодкуватий. Таке досягається завдяки тому, що в процесі екструзії відбувається розщеплення крохмалю, що міститься в зернових, на вуглеводи, що легко розчиняються, в тому числі і цукор. На виході виходить, по суті, дуже схожа на солодкі кукурудзяні палички маса – пориста, м'яка і ароматна. Тварини із задоволенням поїдають такий корм. Тут варто зауважити, що екструдований корм практично на 100% засвоюється в організмі, оскільки не містить крохмалю. Якщо ж давати неперероблене зерцо(ціле), то вони засвоюються як мінімум на половину, тому що містять близько 50% крохмалю, який просто виводитиметься з організму, як марна речовина. Відразу ж згадуються ті часи, коли для видалення частини крохмалю люди запарювали кормові каші перед безпосереднім годуванням свиней або інших тварин. Корм, отриманий за допомогою екструзії, може зберігатися до півроку, не втрачаючи своїх смакових якостей та корисних властивостей. Крім всіх перерахованих вище позитивних моментів, слід зазначити, що при екструзії так само відбувається і своєрідна стерилізація корму - вбиваються шкідливі мікроорганізми і грибки. Вони зазвичай є на поверхні зерна. Нейтралізуються різні токсини, які у зернових культурах. Особливо це стосується бобових. До речі, якщо до початкової сировини, тобто. суміші зернових культур додавати клітковину, яка у великих кількостях міститься у люцерні чи сіні, то на виході можна отримати практично ідеальний корм. Не секрет, що клітковина є незамінним і дуже корисним компонентом будь-якого корму для тварин. Вона здатна накопичувати в собі воду завдяки губчастій структурі і переносити її по кишечнику, що призводить до безумовно кращого засвоєння їжі. Після всього прочитаного вище, у вас, як у затятого фермера, напевно, склалося враження, що екструдер для кормів – це чарівний інструмент. І ви знаєте, може трохи перебільшуючи, але ви будете праві. Це безсумнівно потрібне обладнання фермерських господарств… які мають гранулятора кормів.   Гранулятор дуже схожий на екструдер. Але це все-таки різні пристрої. Процес виробництва гранул за допомогою гранулятора комбікорму називається гранулюванням. Це такий процес, при якому з розсипчастої суміші комбікорму в результаті механічної обробки та пресування виходять невеликі міцні циліндричні гранули, діаметр яких може варіюватися від 2 до 8 мм. Ці гранули мають підвищену поживність, оскільки містять максимально повний набір необхідних поживних речовин для тварин та птахів. Застосування гранул, як основного корму, сприяє зменшенню втрат комбікорму, так як тварини поїдають корм без залишку і не мають шансів вибирати найсмачніші компоненти. Гранули, завдяки своїй міцності, можуть тривалий час зберігатися, не втрачаючи своїх фізичних та хіміко-біологічних властивостей. Розрізняють два види гранулювання кормів: сухе гранулювання та вологе. Обидва варіанти мають свої переваги. Наприклад, при вологому гранульуванні легко отримувати гранули, що мають різні фізичні властивості. Можна зробити тонучі чи плаваючі на питній воді гранули, і навіть зависающие, тобто. такі гранули, які потрапляючи у воду дуже повільно, наче зависаючи, занурюються на дно.Гранульовані корми мають більшу об'ємну вагу, зберігають цілісність і однорідність при тривалих транспортуваннях навіть без упаковки в окрему тару. Такий корм зручно подавати тваринам при повній механізації роздачі на фермах. Як бачимо, корм, який виробляє гранулятор комбікорму, відрізняється від екструдованого, але обидва варіанти одержання комбікорму для тварин по-своєму хороші і мають місце бути на сучасних фермерських господарствах. Ну а кінцевий вибір, звичайно ж, за вами, дорогий фермер.