Устаткування
для сільського господарства

Экструдер или гранулятор? Какому оборудованию отдать предпочтение?

Экструдер или гранулятор?

Фермери, які вперше стикаються з проблемою отримання ефективного, корисного та поживного корму для своїх тварин і птахів і, до того ж, корму, який буде зручний для транспортування та зберігання, який при тривалому зберіганні не втрачав би своїх властивостей, так чи інакше приходять до питання про те, що краще використовувати для отримання такого корму – екструдер чи гранулятор кормів?

Обидва ці пристрої є відмінними виробниками кормів і кожен з них має свої переваги і недоліки. Тому при виборі того чи іншого пристрою необхідно орієнтуватися в тому, що ви хочете отримати? Якщо говорити про популярність, то серед фермерів користуються популярністю обидва види кормів, вироблених цими пристроями. Звичайно ж, за хорошого фінансового стану, було б непогано мати і гранулятор, і екструдер. Але давайте спробуємо все ж таки розібратися, який корм виробляє це прекрасне сільськогосподарське обладнання і в якому випадку фермеру краще матиме гранулятор, а в якому разі - кормовий екструдер.

Процес отримання корму з допомогою екструдера називається екструзією. Це короткочасний технологічний процес, який відбувається у присутності вологи та при великих температурних впливах. В екструдер подається звичайна суміш зернових культур, яка за допомогою механічного впливу та при впливі вище зазначених умов, перетворюється на високоефективний, поживний, пористий та ароматний комбінований корм. Цьому корму притаманні хлібний аромат і деяка солостинка, тобто. присмак у комбікорму виходить солодкуватий. Таке досягається завдяки тому, що в процесі екструзії відбувається розщеплення крохмалю, що міститься в зернових, на легкорозчинні вуглеводи, у тому числі цукор. На виході виходить, по суті, дуже схожа на солодкі кукурудзяні палички маса – пориста, м'яка і ароматна. Тварини із задоволенням поїдають такий корм. Тут варто зауважити, що екструдований корм практично на 100% засвоюється в організмі, оскільки не містить крохмалю. Не скажеш про сировину, тобто. зернових. Вони засвоюються як мінімум на половину, тому що містять близько 50% крохмалю, який просто виводиться з організму як непотрібна речовина. Відразу ж згадуються ті часи, коли для видалення частини крохмалю люди запарювали кормові каші перед безпосереднім годуванням свиней або інших тварин.

Корм, отриманий за допомогою екструзії, може зберігатися до півроку, не втрачаючи своїх смакових якостей та корисних властивостей. Крім всіх перерахованих вище позитивних моментів, слід зазначити, що при екструзії так само відбувається і своєрідна стерилізація корму - вбиваються шкідливі мікроорганізми і грибки. Вони зазвичай є на поверхні зерна. Нейтралізуються різні токсини, які у зернових культурах. Особливо це стосується бобових.

До речі, якщо початкового сировини, тобто. суміші зернових культур додавати клітковину, яка у великих кількостях міститься у люцерні чи сіні, то на виході можна отримати практично ідеальний корм. Не секрет, що клітковина є незамінним і дуже корисним компонентом будь-якого корму для тварин. Вона здатна накопичувати в собі воду завдяки губчастій структурі і переносити її по кишечнику, що призводить до безумовно кращого засвоєння їжі.

Після всього прочитаного вище, у вас, як у затятого фермера, напевно, склалося враження, що екструдер для кормів – це чарівний інструмент. І ви знаєте, може трохи перебільшуючи, але ви будете праві. Це, безперечно, потрібне і затребуване обладнання для фермерських господарств... у яких немає гранулятора кормів.

Гранулятор дуже схожий на екструдер. Але це все-таки різні пристрої. Процес виробництва гранул за допомогою гранулятора комбікорму називається гранулюванням. Це такий процес, при якому з розсипчастої суміші комбікорму, в результаті механічної обробки та пресування, виходять невеликі міцні циліндричні гранули, діаметр яких може змінюватись від 2,4 мм. до 20 мм.

Ці гранули мають підвищену поживність, оскільки містять максимально повний набір необхідних поживних речовин для тварин і птахів. Застосування гранул як основного корму сприяє зменшенню втрат комбікорму, оскільки тварини поїдають корм без залишку і не мають шансів вибирати найсмачніші компоненти. Гранули, завдяки своїй міцності, можуть тривалий час зберігатися, не втрачаючи своїх фізичних та хіміко-біологічних властивостей.

Розрізняють два види гранулювання кормів: сухе гранулювання та вологе. Обидва варіанти мають свої переваги. Наприклад, при вологому гранульуванні легко отримувати гранули, що мають різні фізичні властивості. Можна зробити гранули, що тонуть або плавають на воді, або навіть зависають, тобто. такі гранули, які потрапляючи у воду дуже повільно, наче зависаючи, занурюються на дно.

Гранульовані корми мають більшу об'ємну вагу, зберігають цілісність і однорідність при довгих транспортуваннях навіть без упаковки в окрему тару. Такий корм зручно подавати тваринам за повної механізації роздачі на фермах.

Як бачимо, корм, який виробляє гранулятор комбікорму, відрізняється від екструдованого, але обидва варіанти отримання комбікорму для тварин по-своєму хороші і мають місце на сучасних фермерських господарствах. Ну а кінцевий вибір, звичайно ж за вами, любий фермере.