Устаткування
для сільського господарства

Екструдер, перший запуск.

     

Екструдер для переробки кормів досить просте обладнання та впоратися з ним під силу навіть недосвідченому користувачеві. Для повноцінного запуску не знадобиться спеціального приміщення, достатньо мати рівну поверхню, на яку можна буде встановити екструдер і щоб був захист від негоди. Виробництво екструдованого корму останнім часом набирає все більшої популярності, оскільки обладнання має швидку окупність і не вимагає особливих фізичних зусиль.
Однак незважаючи на простоту в роботі, що здається, варто все ж зупиниться на деяких аспектах при роботі з екструдером. Особливу увагу хочемо приділити першому запуску екструдера.

Перед запуском обладнання слід уважно перевірити наступні моменти:

-Правильне підключення до мережі (відповідність вибраному напрузі)

-Перевірити затягування всіх кріплень

-Затиснути гайку фільєри та відпустити на ½ обороту

Після цих кроків можна приступати до запуску та переробки зерна. Розігрів екструдера до робочої температури (а це до 160 С *) краще починати на макусі (відходи виробництва соняшникової олії), так як вона включає невеликий вміст олії, що полегшує проходження сировини при розігріві шнека. У міру того, як нагрілася гармата, можемо починати з невеликих порцій зерна. Спочатку краще починати зі зволоженого зерна. Спочатку не все зерно перероблятиметься, можливий вихід екструдованої продукції з частинками зерна. В цьому немає нічого страшного. Потрібно продовжувати додавати зерно рівномірними порціями до однорідної продукції. Як правило при правильній експлуатації на це йде 5-7 хвилин. Після виходу гармати на робочу температуру при необхідності доведеться піджати гайку фільєри, так як різне зерно має різну щільність і ступінь розриву (обробка зерна здійснюється під тиском 40-60 атмосфер), тому потрібно різний зазор гайки на виході. Якщо все було зроблено правильно, то на виході отримаємо чудову повітряну продукцію, яку із задоволенням полюбить ваша живність. Після цього перероблене зерно стає кориснішим, оскільки при екструдуванні відбувається розщеплення цукру, який шкідливий тваринам. Оптимізація раціонів харчування тварин і птахів за макро- та мікроелементами, а також за вітамінами та різними поживними речовинами у повній відповідності до норм годування – це один із найважливіших та пріоритетних напрямів діяльності сільських фермерських господарств. Збалансовані комбіновані корми дозволяють підвищити продуктивність тварин на 20% і значно знизити витрати зернофуражу порівняно із звичайним кормом. Закінчувати роботу ми також рекомендуємо на макусі, тому що завдяки її маслянистості потім легше буде зробити чистку гармати екструдера.